fbpx

Как да подобрим знанията си по английски език?

В училища за чужди езици Фарос винаги подхождаме различно при преподаването на английски език на курсистите от различни възрасти, и се опитваме да даваме различни съвети за да постигнем подобряването на езиковите знания.

В следващите редове ще Ви разкрием 18 изпитани съвети за по-лесно и забавно учене на английски език – прочетете ги, пробвайте ги и се забавлявайте, докато учите:

Изучаването на английски език не винаги означава да седите в класната стая и да изучавате сложна граматика. Всъщност, учителите по английски език Ви насърчават да учите с допълнителни задачи извън училището. Има няколко начина да подобрите разбирането си на езика, много от които всъщност могат да бъдат доста забавни. Известен факт е, че различните хора реагират на различни методи на обучение. Понякога простото присъствие в класната стая или четене на учебник не е подходящо за Вас и се изисква допълнителна работа.

Така че, ако желаете да подобрите своя английски (или друг втори език), помислете за някои от тези полезни съвети. Със сигурност ще видите известно подобрение, ако добавите няколко от следните идеи в ежедневното си при изучаване на чужди езици.

 1. Гледайте телевизия и филми на английски

Великобритания и САЩ произвеждат едни от най-добрите телевизионни предавания и филми в света и можете да научите английски, докато ги гледате. Ако в момента учите все още езика (от начинаещ до по-високо средно ниво), тогава си струва да поставите субтитрите на английски, така че да можете да четете и слушате едновременно. Можете също да слушате английски радиостанции и да намерите много източници за слушане в интернет. Друга идея би била да поставите субтитри на английски във филми или телевизионни програми, така че да можете да четете заедно с тях на английски език.

 1. Четете английски книги/вестници

Четенето е чудесен начин да практикувате английския си в свободното си време. Можете да учите по малко думи наведнъж, според собственото Ви темпо, без да сте в клас. Ако учите от начинаещо до средно ниво, вземете детска книга, в която текстът ще бъде по-лесен от книгата за възрастни. Вестниците също са добро средство за да подобрите английския си. Безплатните вестници и списания, както и вестниците в таблоиден стил, които използват по-базов език, са по-подходящи за началните нива.

 1. Сложете етикети на английски език върху предметите в къщата си

Това е бърз и евтин начин да подобрите знанията и речника си за ежедневните предмети в дома. Трябва само да закупите етикети и  да напишете името на елементите в дома си върху тях, като телефон, прозорец, огледало и т.н. Всеки път, когато използвате тези предмети, вие ще прочитате думата и в някакъв момент ще я запомните. Това е чудесна задача за учащи се на начално ниво.

 1. Правете си бележки за новите думи

Всеки път, когато научите нова дума, независимо дали в класната стая или когато сте навън, не забравяйте да си я отбележите. Винаги, когато имате свободно време, можете да си припомняте това, което сте научили. Можете дори да го направите с телефона си, така че не е необходимо да носите тетрадка със себе си. Добра идея е също да отбележите всякакви необичайни фонологични аспекти на думата.

 1. Обградете се с англоговорящи

За да имате по-голям шанс да практикувате английски във Вашето ежедневие, опитайте се да се сприятелите с други англоговорящи, като така ще бъдете принудени да говорите на английски език. Това ще Ви помогне да научите жаргона и разговорен английски по-бързо. Ако Ви е трудно да намерите англоговорящи, опитайте поне да прекарате време с хора извън курса ви, които са от страни, различни от вашата. По този начин все пак ще трябва да говорите английски език. 

 1. Определете най-доброто време за учене

Ако можете да тренирате, когато мозъкът ви е най-остър, тогава трябва да организирате изучаването на езика по това време. Някои хора работят най-добре сутрин и се изключват след обяд, докато за други отнема известно време, за да започнат всеки ден. Помислете кога функционирате най-добре и планирайте обучението си така, че да отговаря на това. Например, няма смисъл да приемате уроци, които продължават късно през нощта, когато е вероятно по-лесно да загубите концентрация.

 1. Слушайте британска и американска музика

В допълнение към гледането на филми и предавания, слушането на музика е друг страхотен и забавен начин да подобрите разбирането си на език. Има безкраен избор от песни, от които да избирате, като повечето от тях имат текстове, лесно достъпни онлайн. Можете да слушате по една песен всеки ден и да четете текста към нея. Ако попаднете на непознати думи, проучете ги. Ако сте в начално ниво, тогава вероятно ще Ви е по-лесно с по-бавна фолк, кънтри или акустична музика, която често има текстове, които са по-бавни и по-лесни за разбиране. След като се почувствате по-уверени, можете да изберете рап музика, която обикновено е много по-бърза и по-трудна за разбиране.

 1. Размяна на език (Language swap)

В допълнение към изучаването на английски език в клас, можете да намерите някой, който иска да научи български език и да обменяте информация с него. Да можеш да говориш език е дар и какъвто и да е майчиният Ви език, ще има някой, който иска да го научи. Можете да се срещате и да си давате задачи, да обменяте знания и да си помагате взаимно да напредвате. Това е чудесен начин да продължите ученето си извън класната стая, като същевременно спестявате пари.

 1. Практикувайте знанията си по английски език винаги, когато можете

Изключително важно е да не оставяте изучаването на английски език само в класната стая. Постарайте се да отидете в библиотеката и да изучите бележките си, да четете и пишете на английски и да говорите с английски граждани и други англоговорящи. Когато сте в леглото през нощта, прегледайте бележките си по английски от деня и се опитайте да запомните малко речник, докато заспите. Първото нещо, което бихте могли да правите сутрин, докато ядете зърнената си закуска, може да бъде да научите няколко нови думи. Уверете се, че никога не спирате да учите. 

 1. Записвайте себе си и урока си

Възползвайте се максимално от рекордера на вашия смартфон и практикувайте произношението. Това е добър начин да научите произношение, защото може да се сетите когато го чуете за първи път, но да го забравите по-късно. Може да е полезно да записвате уроците и да ги слушате докато пътувате вкъщи или заспите. Това е чудесен начин да преразгледате информацията и да практикувате слушането. 

 1. Купете добър двуезичен речник

Двуезичният речник е най-добрият ви приятел, докато учите английски. Въпреки това, трябва да внимавате с избора на такъв защото много речници имат множество грешки и грешни преводи. Направете проучване и похарчете малко повече пари за най-добрия речник, който можете да намерите.

 1. Научете английски идиоми и фразеологични глаголи

Има редица аспекти на английския език, които не винаги ще намерите в учебник за академични курсове. Неща като идиоми и фразеологични глаголи са изключително често срещани в ежедневните разговори на английски. Ако успеете да ги научите, тогава ще ви е много по-лесно да говорите и да разбирате разговори с англоговорящи. Въпреки че това не е езикът, който вероятно ще използвате в академично есе, той може би е също толкова важен за Вас.

 1. Пишете нещо всеки ден

Писането е чудесен начин да използвате нов речник и да се запознаете с граматиката. Опитайте да пишете нещо всеки ден, като използвате нови думи и граматика, които сте научили. Дори и да са само няколко изречения, много е важно да придобиете навика да правите това. Това е добър начин да сравните напредъка си, докато подобрявате знанията си по английски език. Ако имате достъп до англоговорящи приятели или учител, можете да ги помолите да разгледат вашето писане и да ви дадат някои насоки. 

 1. Кажете на учителя си какво желаете да научите

Всеки добър учител по английски език в езиково училище ще оцени обратната връзка. Важно е да кажете когато не сте доволни от курса или когато искате да научите още повече. Така че, ако смятате, че ви дават твърде много писане и недостатъчно произношение, например, тогава трябва да говорите с тях.  

 1. Помнете грешките си

Нормално е да правите много грешки. Обаче, има вероятност да правите едни и същи грешки отново и отново. Следващия път, когато бъдете коригирани от учител, независимо дали това е писмено или устно, трябва да отбележите грешките си. Може би забравяте кога да използвате правилния член или смесвате миналото и сегашно перфектно време? Отбележете това и работете върху грешките си.

 1. Поставяйте се в трудни ситуации

Ако търсите ситуации извън зоната Ви на комфорт, в които е нужно да говорите, четете и слушате, ще бъдете принудени да използвате английския език. Това може да бъде един от най-добрите начини да научите английски, защото реално се фокусирате върху това, което казвате, и така свиквате с неудобни ситуации. Опитайте да поръчате храна в ресторант, говорете с някого в туристически информационен център или просто започнете да чатите с нейтив спикър в някой бар. Не се страхувайте да правите грешки. Коригирането на грешките всъщност е чудесен начин да разберете правилния подход. Бъдете смели и се запишете за английско лятно училище в Лондон. 

 1. Променете езика на Вашата социална медия или смартфон

Случвало ли ви се е случайно да сменяте езика на устройство или на уебсайт и след това да се борите да го върнете отново? Всички сме имали подобен случай. Това обаче, може да бъде добър метод за изучаване на чужд език. Ако включите настройките си за Facebook, Twitter и смартфон на „английски“, тогава можете да продължите да учите езика, докато общувате с приятели.

 1. Бъдете реалисти

Изключително обичайно е изучаващите езици да искат да подобрят английския си с нереалистично темпо. Поставете си цели, но бъдете реалисти в това, което можете да постигнете. Вашият учител е там, за да ви учи неща и да практикува с Вас по няколко часа на ден. Вашата работа е да запомните и правилно да използвате това на което Ви учат. Очакването да дойдете в клас за няколко седмици и да можете да говорите добре езика, е просто нереално. Трябва да се потрудите много извън класа и да използвате мозъка си колкото е възможно повече.

 

Адаптирано от www.skola.co.uk