fbpx

КАК ДА СЕ НАУЧИМ ДА ГОВОРИМ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК БЕЗ ГРЕШКИ

Хората постоянно ни питат как могат да се научат да говорят английски език, без да правят грешки! За да можем да бъдем максимално полезни за голям кръг от хора, а не само за нашите курсисти, решихме да напишем тази статия, в която да коментираме точно тази тема – как да се научите да говорите английски език без да правите грешки.

Има един-единствен начин това да се случи и той е… да направите много, много грешки, докато се учите да говорите!

Въпреки, че това звучи нелогично и е различно от това, което очаквахте да чуете, за да се научите да говорите английски език без грешки ще трябва първо да говорите, правейки тонове грешки, които постепенно да отстранявате.

Много хора се притесняват да говорят свободно точно поради страха си от правене на грешки и това ги спира да продължат свободно напред. При курсовете по английски език, както и при ученето на други чужди езици, грешките са част от процеса по изучаване на материята и не трябва по никакъв начин да се притеснявате, ако бъркате – важното е, че това се преодолява и затова в тази статия ще ви дадем полезна информация, която да ви помогне да се отърсите от този първоначален страх и да можете да се научите да говорите английски език без грешки.

Защо се страхуваме от грешки.

За да можем да преодолеем страха си от грешки, първо ще трябва да разберем от какво е породен този страх.

Причината, по която повечето хора се страхуват от грешки е доста комплексна. Хората са програмирани да се страхуват от правенето на грешки на всеки един етап от живота си – в училище, по време на уроци, в обществото и къде ли още не. Да вземем пример училището, в което самата система на изучаване е такава, че ти преподават материала и накрая правиш тест. Ако на теста сгрешиш, ще получиш по-нисък общ бал.

Тази система е добра за много от предметите, преподавани в клас, но не и за изучаването на чужди езици.

По тази причина вие няма да станете уверени и да говорите свободно, а ще се страхувате да направите грешки и един вид сами ще се спирате да говорите добре.

Разбира се, както вече казахме, училището не е единствения “виновник” за нашите страхове от правенето на грешки – обществото поставя таланта на пиадестал, за сметка на труда. Независимо дали в спорта, музиката, киното или академичните среди, хората биват хвалени заради таланта си, а не заради усилената си работа.

По тази причина хората лесно се подвеждат и грешно смятат, че те не са добри в дадена област, понеже нямат талант, а не взимат предвид, че зад всеки голям талант се крият много труд, вяра и силна воля. Всеки известен музикант, артист или бизнесмен е работил усилено дълги години, за да може да стане това, което е.

Колко гола са пропуснали Марадона или Пеле, преди да се превърнат в едни от най-великите футболисти на всички времена?

Колко песни са изпяли Бийтълс или Ролинг Стоунс, преди да направят първите си хитове?

Думите на един от най-добрите баскетболисти в историята, Майкъл Джордан, перфектно описват това, което искаме да ви кажем:

“В кариерата си съм пропуснал повече от 9000 изстрела към коша. Загубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми бе гласувано доверие да стрелям в решителен момент за победен кош и съм се провалял. През живота си съм се провалял и провалял и провалял – и затова успях.”

Така че най-успешните хора, за които се сещате, са станали такива не толкова заради таланта, който имат, а поради факта, че са се трудили неуморно и въпреки, че са правили много, много грешки, не са се отказвали и са продължавали напред.

Защо грешките са нещо добро.

Време е да обсъдим по-подробно защо грешките са нещо добро, когато става въпрос за говорене на английски език и какви са най-честите заблуди, свързани с ученето на английски език.

Първото нещо, което е важно да знаете е, че никой не е перфектен и съответно никой не говори английски език перфектно!

Много от нашите курсисти са искали да могат да се научат да говорят перфектно английски език, но далечната цел не ги е спирала да говорят постоянно. Съответно ако те се бяха отказвали да говорят английски език, докато не го научат перфектно, то те щяха да го учат цял живот и въпреки това никога нямаше да го научат перфектно. Дори тези, за които английският език е роден език, не го говорят перфектно. Те дори не говорят езика така, както им е преподаван в училище – понякога го говорят с жаргон, понякога го говорят с непълни изречения, понякога са гъвкави в изговарянето на някои думи според местоживеенето или местните обичаи.

Важно е да разберете, че за местните не е важно дали говорите правилно или не, ако ви разбират. Това значи, че първоначалната ви цел не трябва да бъде да говорите перфектно, а да ви разбират.

Ако говорите с желание и увереност, дори и да правите грешки ще звучите много добре и осъзнавайки грешките си ще можете бързо да ги коригирате и да се научите да говорите още по-добре. Така че не позволявайте на никого да ви заблуди, че грешките са нещо лошо.

Грешките са супер! Те са като карта, която ви показва къде трябва да се направят подобрения.

Грешките са много важна част от процеса по учене на английски език така, както са важна част от ученето на каквото и да било. Ако искате да се научите да танцувате, ще трябва объркате много стъпки, преди да станете добри в даден танц. Ако искате да се научите да свирите на пиано, ще трябва да сбъркате хиляди ноти, преди да изсвирите дадена мелодия без грешка. Така че докато ходите на курсове по английски език ви препоръчваме следното – гледайте на грешките си като на нещо позитивно, което ви помага да станете по-добри.

Не забравяйте, че най-успешните курсисти, изучаващи английски език не се стремят да избегнат грешките, а по-скоро структурират така обучението си, че да се учат от тях.
Как да преодолеем страха и да превърнем грешките в нещо позитивно.

На първо място най-важното нещо, което трябва да направите, за да преодолеете страха си от правене на грешки е да практикувате английски език постоянно. Тези, които говорят постоянно, бързо намират грешките си, учат се от тях и се усъвършенстват. Не бъдете от тези курсисти, които чакат първо да научат езика, за да могат тепърва да започнат да говорят – така никога няма да станете уверени и съответно няма да се научите да говорите добре.

Учете, упражнявайте се, пишете, говорете, импровизирайте, грешете и се учете от грешките си. Така ще станете уверени и ще напредвате с бързи темпове.

Второто нещо, което задължително трябва да направите е да спрете да страхувате от това, че другите ще ви се смеят. Допускането на грешки докато учите английски език няма нищо общо с вашата интелигентност, така че няма от какво да се срамувате. Нормално е да грешите, докато практикувате нова и непозната материя и не бива страха от реакцията на отсрещната страна да ви спира да се развивате и да учите езика – все пак е важен крайния резултат, а той е да научите езика добре и да се научите да говорите на него, без да се притеснявате.

Има и нещо друго – най-често, когато хората се смеят на другите, те всъщност проектират собствените си страхове и несигурност, в случая – че никога няма да могат да говорят английски език толкова добре, колкото вас или че никога няма да намерят кураж да говорят пред други хора така, както вие сте намерили.

Така че помнете – не е важно дали някой ще ви се засмее или не, важното е, че все повече се приближавате към заветната си цел.

Третото нещо, което трябва да направите е да изградите у себе си желание за победа, по-силно от самия страх от грешки. По този начин дори и да правите много грешки ще имате мотивацията да продължите, благодарение на което гарантирано ще научите английският език добре и ще се усъвършенствате бързо и безпроблемно. Благодарение на мотивацията си ще осъзнаете колко незначителна е всяка грешка, предвид вашата голяма крайна цел. И благодарение на това ще разберете, че дълго време сте се притеснявали без причина. След като осъзнаете това, ще свалите товар от раменете си и ще ви е много по-лесно в бъдеще да учите и да изглаждате грешките си.

Ученето на английски език трябва да бъде забавление, но въпреки всичко най-важна е мотивацията и осъзнатото желание за успех.

Последният съвет, който ще ви дадем е да празнувате малките победи. По този начин стъпка по стъпка ще изградите навици, доверие в себе си и малко по малко ще спрете да се притеснявате от говоренето и правенето на грешки.

Изучаването на английски език е трудно, но това не пречи да го направим по наш си начин и в края на обучението да бъдем горди от нашата упорита работа и заслужени успехи. Не е нужно да се срамуваме или да се страхуваме, че ще ни се смеят – важна е крайната ни цел. На моменти ще ни е трудно, на моменти ще искаме да се откажем, но важното е да не го правим – важното е да завършим това, което сме започнали. И разбира се – да се забавляваме, докато учим. Така след време, когато погледнем назад, ще си спомняме само хубавите моменти от нашето обучение и ще знаем, че сме постигнали всичко с много труд, воля и решимост.

И че това хората наричат талант!

п.п.: В училища Фарос можем да ви помогнем при нужда от професионално обучение или курсове по английски език, така че можете да ни посетите и да научите повече за целия процес, свързан с обучението ви. Екипът на Училища Фарос е изграден от професионалисти, които споделят и развиват своя опит както в училище, така и на редовните ни семинари и неформални срещи.

Ако смятате, че статията е полезна я споделете в социалните мрежи, за да достигне до повече хора.

Желаем ви успех и не забравяйте да практикувате английския си език ежедневно!