fbpx

26 ИЗРАЗА ОТ АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК, С КОИТО ДА КАЖЕМ ЗДРАВЕЙ

Тази статия е част от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос”

В английския език има повече от един начин да поздравите своите събеседници. Има както официални изрази, така и разговорни или жаргонни английски поздрави. В следващите редове ще ви запознаем с част от тях – едни от най-използваните и разпространени изрази по света. Научете ги и ги използвайте в случаите, когато искате да поздравите някой. Приятно четене!

1. Hey there

Това е приятелски израз към по-близки хора. Може да го използвате както в разговорния английски език, така и в имейли, електронни или гласови съобщения.

2. What’s going on? 

Този израз от английския език може да се използва между близки и приятели в неформална обстановка.

3. Hey! What’s up?

Този термин се използва в ежедневието между приятели, близки или роднини.

4. Good morning (Good afternoon, Good evening)

Тези поздрави са малко по-формални и обикновено се използват на обществени места като хотели, ресторанти, магазини или офиси.

5. How are you doing today?

Този термин е малко по-официален и може да се използва като поздрав между специалист и клиент или в разговор между шеф и работници

6. Hey! There he is (There she is, There you are)

Можете да използвате този поздрав в случаите, когато познавате добре човека отсреща и не сте го виждали от доста време, както и тогава, когато истински се радвате да го видите.

7. How’s everything?

Това е още един начин, по който можете да кажете „Здравей, как си.“

8. How are things?

Този поздрав е същият като “How’s everything”, само че звучи малко по-небрежно.

9. Good to see you (Great to see you, Nice to see you)

Тези фрази са често използвани, особено когато събеседниците не са се виждали от определено време. Те могат да се използват както в разговорния език, така и при по-официални случаи.

10. What’s happening

Този английски поздрав се използва най-често от по-младите хора – ученици или студенти. Те използват фразата, когато се виждат със своите връстници в училището или на парти.

11. How’s it going? (How are you doing?)

Това са поздрави, които можете да използвате при среща с познат вместо израза “Как си?”. Тези изрази са небрежни и се използват между близки хора. При още по-близки приятели можете да използвате и съкратения вариант на “How’s it going”: „How’s it goin’?“. Можете да ги замените и с един от следните изрази от разговорния английски език:

·      What’s happening?

·      What’s up?

·      How have you been?

12. Good evening

Това е формален поздрав и често се среща в престижни ресторанти или хотели, когато служителите поздравяват своите гости.

13. Hey (HiHey man)

Можете да използвате “hey” и “hi”, за да поздравите някого, вместо с “hello”. Тези изрази се използват най-вече от младите хора. Докато “hi” може се използва във всяка ситуация, “hey” се използва само за хора, които наистина познавате.

14. What’s up? (What’s new?, What’s going on?)

Както писахме и по-горе, това са неформални начини да попитате събеседника си “как си?”.

15. How’s your day? (How’s your day going?)

С този поздрав можете да попитате някой, когото виждате често как е минал денят му.

16. Good to see you (Nice to see you)

Този поздрав се използва между близки, колеги или членове на семейството, когато не са се виждали от определено време. Обикновено са придружени от прегръдка или дружелюбно ръкостискане, в зависимост от връзката с човека.

17. Long time no see (It’s been a while)

Тези поздрави се използват в случаите, когато срещате човек, с когото не сте се виждали от много време. Най-вече важат за случаите, когато се срещате неочаквано.

18. How have you been?

Този поздрав се използва само към хора, които вече познавате. Поздравявайки го, вие всъщност му задавате въпрос как е изкарал времето след последната ви среща.

19. Pleased to meet you

Този израз е формален и учтив и се използва по същия начин, както и “It’s nice to meet you”. Използвайте го само при първа среща, когато искате да сте учтиви – при втора среща можете да поздравите с “it’s nice to see you again”.

20. How do you do?

Този поздрав е много официален и се използва предимно от по-възрастните хора. Не се среща често.

Жаргонни поздрави на английски език:

Жаргонните поздрави са неформални и трябва да ги използвате само и единствено пред хора, които познавате много добре. Имайте предвид, че жаргонните изрази се използват на регионално ниво, така че ако използвате австралийски жаргон в Америка, примерно, може да звучите доста странно.

21. Yo!

Това е изключително неформален поздрав и се среща предимно в Америка. Той идва от хип-хоп жаргона през деветдесетте години и в наши дни често се използва шеговито. Този поздрав трябва да се използва само пред близки приятели и никога в официална обстановка.

22. Are you OK? (Are you alright?, Are you alright mate?)

Този поздрав се използва в случаите, когато искате да кажете „здравей“ или „как си“. Използва се предимно във Великобритания.

23. Howdy!

Това е неформална абревиатура на израза “how do you do?”. Среща се в някои части на Канада и САЩ. Имайте предвид, че ако поздравите с “Howdy!” извън тези региони ще прозвучите с диалекта на каубой и може да ви се присмеят.

24. Sup? (Whazzup?)

Тези поздрави са съкращения на „Какво става?“ и се срещат предимно сред тийнейджърите.

25. G’day mate!

Този поздрав се използва най-често в Австралия и е съкращение на “good day”. Имайте предвид, че в Австралия често използват “ya” вместо “you”, така че можете да чуете да използват израза “how are ya?” вместо “how are you?” или “how are ya going?” вместо “how’s it going?” или “how are you doing?”.

26. Hiya!

Този поздрав е абревиатура на “how are you?”, най-често използван в определени части на Англия. При него не е нужно да се отговоря на въпроса – може просто да се каже “hey!”.

Вярваме, че тези поздрави ще ви бъдат полезни и с тях ще можете да разнообразите и обогатите речника си от английски думи и изрази. Разбира се, ако желаете професионално обучение или курсове по английски език, можете да ни посетите и да научите повече за целия процес, свързан с обучението на вас или вашето дете. Екипът на Училища Фарос е изграден от професионалисти, които споделят и развиват своя опит както в училище, така и на редовните ни семинари и неформални срещи.

Очаквайте следващата статия, в която ще ви запознаем с изразите, които можете да използвате при сбогувания.

Желаем ви успех и не забравяйте да практикувате английския си език ежедневно!