fbpx

НАЙ-ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ ПРОФЕСИИ, ИЗИСКВАЩИ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Хората започват да учат английски език по лични или икономически причини, като винаги в основата е желанието за развитие и подобряване на условията на живот. Много от тях не си дават сметка, обаче, че подобни езикови знания могат да им отворят вратата към едни от най-предпочитаните и мечтани професии в света. Те изискват задължителни познания по английски език на много високо ниво и трябва да се положи малко повече труд, но предвид търсения резултат усилията си струват.

В следващите редове ще ви покажем списък на едни от най-предпочитаните професии, както заради заплащането, така и заради това, че бранша е много динамичен и работата е повече от интересна.

Запишете се на курсове по английски език и един ден ще сте сред щастливците, намерили професията на мечтите си 🙂

Продажбите (Sales)

Един от най-важните отдели в една компания е отдел продажби. Без да подценяваме другите звена, при липсата на отдел продажби няма да се продаде нито един продукт, което обезсмисля целия бизнес. Разбира се, големите корпорации искат своите служители да знаят перфектен английски език, за да могат да пътуват и да се срещат с клиенти от цял свят. Работата е динамична, много добре платена и предпочитана от всеки, който има интерес в тази посока.

Оптимизация за търсачки (Search Engine Optimization)

SEO оптимизацията е сравнително нова професия. SEO специалистите анализират данни и технически работят върху даден уеб сайт, като по този начин му помагат да се класира на по-предни позиции в резултатите от търсене в дадена търсачка и по този начин да привлече повече потребители и съответно – повече потенциални клиенти. Английския език е много важен, защото най-новата информация, свързана с тази професия излиза на английски, и ако искате да сте в крак с времето, ще трябва да го знаете.

Сходно е положението и с Маркетинга за търсачки (Search Engine Marketing) – знанията по английски са в основата му. Освен тематичните блогове и добрите конференции и семинари, литературата за специалисти също е на английски език.

Брокер (Stock Broker)

Този бранш е много предпочитан заради големите комисионни, които печелят брокерите. Работата е много динамична и натоварваща, но и интересна за хората, които работят с анализиране на данни. Английският език е задължителен, защото това е официалния език на стоковите пазари, така с една здрава езикова основа ще можете да поставите началото, след което ще трябва да научите и специфичните термини.

Маркетинг мениджър в социалните мрежи

С всеки изминал ден все повече време хората прекарват в социалните мрежи, което от своя страна изисква от компаниите да отделят повече време и средства за присъствието на марките им там. Независимо дали става въпрос за бързооборотни стоки, спортни отбори или каузи, всички присъстват там. Английският език е задължителен, ако искате да се развивате като маркетинг мениджър в социалните мрежи по няколко причини – от една страна цялата литература е на английски език и ако искате да сте в крак с новите обновявания на мрежите или с новите тенденции в бранша, ще трябва да четете и имплементирате стратегии в реално време. От друга страна много компании, особено международните, търсят хора, които да се грижат за всички Социални канали и да поддържат постоянен контакт с другите мениджъри в различните държави.

Копирайтинг (Copywriting)

Ежедневието на копирайтъра е динамично и изпълнено с креативност и свобода на духа. Той постоянно създава – идеи, съдържание, проекти… всичко. От рекламни послания, през оферти до текстове на сайта, копирайтъра се грижи за текстовите послания и идентичността на криейтива.

Английския е важен, защото официалния език на рекламата е английски, така че ако искате да създавате съдържание за големите агенции и в частност клиенти, вие ще трябва да го знаете на много високо ниво.

Редактор или преводач на свободна практика (Freelance Editor or Freelance translator)

Това е една от професиите, които са най-предпочитани от хората, желаещи сами да разпределят времето си и които желаят да работят дистанционно. Тя, разбира се, е само за хора, владеещи английски език на много високо ниво, и то задължително с диплома. Освен, че гарантира по-голяма свобода на практикуващия, тази професия носи много над средните доходи, поради което предлагането на подобни услуги е голямо и конкуренцията е страхотна.

Фрийлансър (Freelancer)

Фрийланс е много общо общо понятие, с което се свързват хората, които работят от вкъщи. Фрийланса е надомна работа за програмисти, seo оптимизатори, преводачи, дизайнери, редактори и др. Поради сравнително малкия пазар у нас, много от работещите на свободна практика търсят по-добри поръчки в големите световни фрийланс уеб сайтове, където пък им е нужен добър английски. Фрийланса е страхотна възможност за тези, които не искат да работят в офис, но знанията по английски език са задължителни за тях.

Репортер (News Reporter)

Репортерите не са хората, които четат новините – те са тези, които ги намират и изваждат на бял свят. Репортер може да се работи и в родната страна, но знанията поне по английски език биха помогнали един добър репортер да обикаля света и да пише за това, което истински го вълнува.

Връзки с обществеността (Public Relations)

Специалистите по връзки с обществеността или така наречените пиари са специалисти, ангажирани с публичния имидж на известни личности,  организации или обществени програми. Дейността е свързана с директен контакт с потребителите на даден клиент, което е голяма отговорност и в общи линии от ПР-а до голяма степен зависи успеха на даден продукт, мероприятие или компания. В днешно време границите падат и подобна професия дава много възможности за работа със световни компании или личности както на наша територия, така и по света. Поради тази причина английския език е много важен за поддържането на добри контакти с хора по целия свят.

Организатор на събития (Event Planner)

Организаторите на събития най-често организират големи концерти или мероприятия в сферата на изкуството или образованието, като в това число влизат конгреси, семинари, изложби, концерти и много други. Във всички случаи на тях им се налага постоянна комуникация с хора извън България, в повечето случаи англоговорящи клиенти и партньори, така че английският език е важна част от качествата, търсени за подобна позиция.

Криейтив в рекламата (Advertising Creative)

Криейтивите пишат сценарии за реклами, дават идеи за нови продукти или намират креативни начини за представяне на даден продукт или услуга. Хората, които са по-креативни и имат добри идеи са подходящи за подобна позиция, но в повечето случаи се работи с колеги от цял свят или пък клиентите са международни компании, което изисква добри познания по английски език. Същото важи и за другите професии, свързани с рекламата.

Уеб разработчик (Web Developer)

Уеб разработчиците основно правят уеб сайтове, приложения и лендинг страници. На български език почти няма информация за тази професия, още повече пък актуална, така че за да сте в час с най-новите тенденции или за да контактувате с други колеги от различни държави, английският език ще ви бъде задължителен. Има и още една особеност, поради която ще са ви нужни добри знания по английски език – програмите, на които ще работите. Повечето програми не са преведени и за да работите на тях ще ви е нужен английски или друг широко разпространен език.

Компютърни технологии (IT)

Специалистите по компютърни науки най-често пишат код за софтуеър или създават хардуеър. При тях също английският е задължителен, тъй като в ежедневието си те работят на програми и контактуват помежду си само на английски език.

Има още много други професии – работа в компаниите за самолетни превози или летищата, докторите и медицинските сестри, сомелиерите, големите хотелски вериги и много други.

Ако все още се чудите кои са едни от най-добрите професии и какво можете да правите с дипломата по английски език, вижте следния списък:

Писане и редакция

Можете да си намерите работа като автор на статии, журналист, фрийлансър и др. Потенциалните ви работодатели могат да бъдат вестници, списания, онлайн медии, рекламни агенции, телевизии, големи бизнес компании, колежи и университети и много други.

Образование

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат частни или държавни училища, колежи и университети, библиотеки или центрове за обучение.

Обществен сектор

Можете да си намерите работа като редактор, рекламист, мениджър продажби, в музикалната и развлекателната индустрия и други.

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат списания, издателства, книжни борси, компании в сферата на организацията на събития и други.

Реклама

Можете да си намерите работа като маркетьор, криейтив, дизайнер, организатор и други.

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат рекламни агенции или бутикови агенции.

Връзки с обществеността 

Можете да си намерите работа като маркетьор, създател на съдържание, редактор, организатор и други.

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат рекламни агенции или бутикови агенции, ПР агенции, асоциации, колежи или университети, неправителствени организации и други.

Право

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат адвокатски кантори, кантори на ЧСИ, адвокатски отдели в големите корпорации, правителствени и неправителствени организации, агенции и други.

Бизнес индустрия

Можете да си намерите работа в маркетинговите отдели на компаниите, в отдел продажби, в мениджмънта, в човешки ресурси и други.

Потенциалните ви работодатели могат да бъдат всички представители на средния и едрия бизнес, включително банки, застрахователни компании, агенции за продажба на имоти и много други.

Ако все още имате нужда от информация за възможностите, които ще се отворят пред вас след завършването на качествено обучение по английски език се свържете с някой от специалистите в училища по английски език Фарос, за да ви помогнат в намирането на търсените материали.