fbpx

27 ИЗРАЗА ОТ АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК, С КОИТО ДА КАЖЕМ ДОВИЖДАНЕ

Тази статия е част от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос”

Във втората част от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос” ще ви запознаем с термините, които можете да използвате при раздяла с някой. Ще можете да обогатите знанията си по английски език както с официални, така и с разговорни изрази.

Приятно четене!

1. Bye

Това е един от най-употребяваните по света английски термини, използвани за сбогуване. С този израз можете да се обърнете към всякакви хора – такива, с които се познавате по-добре и сте по-близки и такива, с които не се познавате добре.

2. Bye bye!

Този леко “детински” израз се използва от възрастните предимно при диалог с деца. Когато го използват пред други възрастни, то е в случаи, когато те се познават много добре и дори малко флиртуват помежду си.

3. Goodbye

Използва се в малко по-официална форма или при не толкова близък човек. Колкото и да е странно, думата „goodbye“ рядко се използва вместо довиждане. Най-често се използва в случаи, когато никога няма да видите събеседника си отново.

4. Good night

Можете да го използвате, когато се разделяте с някого в късния следобед или вечерта, както и в случаите, които някой от вас си ляга да спи.

5. Cheerio

Това е израз за сбогуване, широко използван предимно в Англия.

6. See you

Използва се за сбогуване с някой, когото познавате добре и очаквате скоро пак да се срещнете.

7. All the best

Този израз можете да използвате, когато се разделяте с някого и желаете да му пожелаете успех, здраве, щастие или всичко най-добро.

8. Cheers

Това отново е термин за сбогуване, използван предимно в Англия.

9. Have a nice day

Този термин от английския език се използва предимно от обслужващия персонал, когато се сбогуват с клиенти в кафенето, магазина, ресторанта или друго.

10. See you later (See you soon, Talk to you later)

Както See you, така и тези 3 израза се използват, когато се разделяте с някого и очаквате скоро пак да се срещнете.

11. Laters! 

Страхотен начин да се сбогувате с приятелите си в неформална обстановка.

12. I look forward to our next meeting

Този формален израз за сбогуване е най-подходящ, когато искате да се разделите с някого за момента, но, примерно, искате да продължите да правите бизнес с него.

13. Take care

Може да се използва при среща, в имейл или когато пишете писмо. Можете да го използвате както при официални срещи, така и края на разговора с по-близки хора.

14. Take it easy

От десетилетия този израз не се използва толкова много в разговорната реч. Все по-често вместо него хората се сбогуват с “take care”.

15. I’m off 

Това е още един неформален начин да покажете на събеседниците си, че сте готов да се сбогувате с тях. Можете да го смекчите с “right then, I’m off” или “anyway, I’m off”.

16. Gotta go!

Този израз се използва предимно в ежедневни ситуации, когато искате бързо да избягате от разговора и не желаете да минете през по-продължително или сантиментално сбогуване.

17. I’ve got to get going  (I must be going)

Този английски израз можете да използвате в случаите, когато сте готови да си тръгнете от голямо мероприятие или сбирка с много хора. Чрез него можете да уведомите всички, че е време да си тръгвате и ще трябва да се разделите.

18. Talk to you soon

Този израз се използва предимно за завършек на имейли или пощенски писма, но е срещан понякога и в разговорния език. Не е добре да се използва в официална кореспонденция.

19. See you next time

Можете да използвате този израз в случаите, в които знаете, че отново ще се върнете на същото място и пак ще видите своя събеседник.

20. Catch ya later

Използва се най-вече между приятели. Това е неформален начин да се сбогувате с ваш близък, с когото ще се срещнете по-късно.

 21. Have a good one

Този израз може да се използва вместо „have a nice day“ – както от непознати, така и от близки, приятели или роднини.

22. Toodle-oo

Това е много забавен начин да се каже “goodbye” и със сигурност ще разсмее събеседника ви, ако се сбогувате по този начин с него J

23. Toodle-pip

Това е още един забавен английски израз за сбогуване – може би по-смешен и от toodle-oo.

24. See you later aligator

Това е термин, използван предимно от деца (но не само), а освен това има интересен и звучен отговор: “after while crocodile”

25. Take it easy 

С този израз можете да се сбогувате с хора, на които държите, но не искате да звучите прекалено емоционално. В преносен смисъл звучи като “не се преработвай – радвай се на живота!”.

26. Bye for now

Това е малко по-официален начин да се сбогувате с някого знаейки, че ще го видите отново, но без да сте наясно точно кога.

27. I need to scoot

Забавен начин да кажете на събеседника си “I have to go!”. Не трябва да се използва в официални разговори.

 

Можете да приключите разговора и със следните примери:

 

·      I’ve got to be going.

·      It’s time I made a move.

·      I really must be running along.

·      Is that the time? I’ve got to go.

·      It’s time I left.

·      I’ve got to get back to… work/school.

Вижте и първата статия от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос”: 26 израза от английския език, с които да кажем ЗДРАВЕЙ

Ако се нуждаете от професионално обучение или курсове по английски език, можете да ни посетите и да научите повече за целия процес, свързан с обучението ви.

Желаем ви успех и не забравяйте да практикувате английския си език ежедневно!