fbpx

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА ДЕЦА – КАК ДА РАЗПАЛИМ ИНТЕРЕСА НА ДЕТЕТО

Английският език като втори език би бил много полезен за децата, но те рядко имат желание да правят точно това, което е полезно за тях. Изграждането на полезни навици е една от най-трудните задачи, с които се сблъскват родителите, затова решихме да подготвим тази статия, в която да ви запознаем с различни полезни практики.

Вижте няколко съвета от нашите преподаватели, които ще ви помогнат да събудите интереса у децата и да им помогнете да започнат да учат с желание:

1. Играйте заедно игри на английски език

Децата учат постоянно в ежедневието си, без дори да има нужда от намеса на възрастни. Един от най-сигурните начини, с които да улесните детето си в ученето на английски език е като го накарате да играе игри на езика, който искате да научи.

Заедно можете да играете популярни игри, в които се изисква говорене на английски език и по този начин ще ги накарате да учат английски език по начина, по който учат своя роден език.

2. Четете книжки на английски език

Четенето на книжки е от голямо значение за научаването на езика по лесен и достъпен начин. Повечето деца не биха възразили, че езика, на който родителят им чете е различен от родния им език, защото за малките деца е по-важен ритуала с четенето, а не толкова самата приказка. По тази причина можете да се възползвате от този факт и да помогнете на детето да научи още няколко думи и най-вече да се научи да слуша и разпознава различните английски думи.

Четенето на книжки с картинки пък допълнително помага на децата, защото освен, че слушат, също така и гледат картинки и опростени текстове, което пък от своя страна ги провокира да повтарят думите и да задават въпроси, свързани с героите в книжката.

3. Пейте заедно песни на английски език

Песните са чудесен начин да се насърчат децата да учат английски език. След няколко слушания на дадена песен те с лекота започват да припяват – първоначално някои запомнящи се фрази и припева, но постепенно започват да научават все повече и повече думи и фрази.

4. Говорете си на английски език

Говоренето на английски език ще изгради у детето както рутина, така и увереност и ще му помогне да мисли и говори на английски. Най-добре е да говорите често и за малко, отколкото да говорите рядко, но продължително. За малките деца сесии от по 10-15 минути са напълно достатъчни.

5. Учете заедно английската граматика

С по-малките деца не е нужно стриктно да се учат граматическите правила. По-важно е  да слушат и възприемат, за да могат в по-късна възраст да говорят правилно и всичко да се случва по естествен път.

6. Гледайте заедно детски филмчета и повтаряйте различни фрази

Почти всички деца обичат да гледат интересни и занимателни детски филмчета – било то игрални, било то анимационни. Гледайки филмчета на английски език и повтаряйки заедно запомнящите се фрази на любимите им герои ще помогне на децата да научат много нови думи и да са щастливи, че сами разбират какво си говорят любимците им от екрана.

7. Рисувайте заедно и назовавайте имената на предметите на английски език

Децата обичат да творят, а подобни занимания могат да се използват както, за да развиват фантазията на децата, така и за да понаучат някоя и друга дума на английски език. Рисувайте къщи, топки, велосипеди, цветя и слънца – децата обичат да рисуват всичко, което познават и виждат ежедневно.

8. Използвайте ежедневните ситуации, за да практикувате английски

Вкъщи можете да се възползвате от ежедневните ситуации, за да помогнете на детето по-лесно да учи думи от английския език. Говорете думи докато се обличате, докато се къпете във ваната, докато играете с играчките, пазарувате в магазина или се разхождате в парка.

Кои думи и фрази трябва да учат децата в началото?

Помислете за интересите на детето – за това какво харесва и какво обича да прави, за да можете по-лесно да решите с какви теми да започнете.

Все пак вижте няколко примерни теми, с които детето ви може да започне да учи английски думи и фрази:

  • Числа
  • Цветове
  • Частите на тялото
  • Играчки
  • Дрехи
  • Храна
  • Животни (домашни любимци, селскостопански животни, диви животни)
  • Прилагателни (голям, малък, висок, нисък, щастлив, тъжен и др.)

Опитайте се да изградите програма и да направите някои от дейностите по едно и също време всеки ден – децата се чувстват по-комфортно и уверено, когато знаят какво да очакват. И помнете – какъвто и подход да изберете, най-важното е да се отпуснете, да се забавлявате заедно и да направите така, че ученето на английски да е едно приятно занимание и за вас и за детето ви.

Ако искате да запишете своето дете на английски език в училища Фарос, които сме първата школа в България и част от E.G.Strategakis Group – образователна институция с дейност в 10 европейски държави, се свържете с нас, за да научите повече за нашите изпитани вече 30 години методики в курсовете по английски език.

Важно е да знаете, че във всички курсове на Фарос са предвидени и допълнителни часове за консултации при възникване на индивидуални проблеми в обучението.